ZP ELEKTROKRAJINA a.d. Banja Luka

Бања Лука, 05.11.2018. godine

„Електрокрајина“ је у развој дистрибутивне мреже и за друге пословне потребе у првих девет мјесеци ове године инвестирала 15 милиона КМ, што је за 24 одсто више у односу на исти период прошле године.

Од почетка године до краја септембра „Електрокрајина“ је властитим и кредитним средствима изградила и санирала 229,2 километра дистрибутивне мреже и 83 трафостанице у циљу омогућавања што квалитетнијег снабдијевања становништва и привреде електричном енергијом.

Vijest za sajt 3

Међу најзначајнијим инвестиционим пројектима издваја се 20 kV напајање комплекса Агроиндустријске зоне Нова Топола у општини Градишка са далеководном трасом у дужини од 13 километара, док је у центру Градишке изграђена монтажна бетонска трафостаница која ће напајати нову спортску дворану, тржни центар и градски стадион.

На подручју Бање Луке издваја се пројекат изградње далековода од 110 kV трафостанице „Бања Лука 7“ до будућег шопинг мола „Делта Планет“ те подземног вода од Добрње према Стричићима, који пролази кроз касарну Оружаних снага на Мањачи.

Радници у Приједору су, између осталог, изградили електроенергетску инфраструктуру у насељу Пећани за напајање стамбених објеката за смјештај породица погинулих бораца и ратних војних инвалида те социјално угрожених породица, као подземни кабловски вод од трафостанице „Приједор 5“ до Омарске.

„Електродистрибуција“ Мркоњић Града је највише била ангажована на изградњи нове трафостанице 35/20/10 kV у Рибнику, што је омогућило прелазак те општине на поузданији 35 kV напон, као и на завршетку реконструкције мреже на шест трафо-подручја гдје је уведено даљинско очитавање потрошње електричне енергије.

Радови „Електродистрибуције“ Нови Град били су углавном усмјерени на омогућавање поузданијег напајања општине Крупа на Уни, за шта су у Дубовику и Бушевићима изграђене три нове трафостанице са припадајућом дистрибутивном мрежом.

Већи пројекти у Лакташима су изградња монтажне бетонске трафостанице у Трну и трафостанице у Бошковићима са припадајућом дистрибутивном мрежом.

Позитивно пословање

„Електрокрајина“ је у 2018. години наставила дугогодишњи тренд позитивног финансијског пословања.

Укупни приходи Предузећа у прва три квартала године износили су 168,5 милиона КМ, док су укупни расходи били 168,3 милиона КМ, тако је да је обрачунски период окончан са профитом од 231.846 КМ.

Elektrokrajina Насловна cir Вијести У мрежу и развој инвестирано 15 милиона КМ